Díky tuhé konzistenci máslového krému je vhodné použití na několikapatrový dort, protože se ze spodních pater pod tíhou pater vrchních nevytlačuje krém.
Recept na korpus:
Používám své oblíbené jednoduché piškotové těsto bez kypřícího prášku, suroviny pro přípravu spodního patra (mám velkou formu o průměru 27 cm) jsou:
10 vajec
235 g moučkového cukru
235 g polohrubé mouky
Bílky vyšlehám se špetkou soli do tuhého sněhu. Do toho po jednom zašlehám i žloutky a metlou zlehka vmíchám cukr a mouku. Těsto naliju do formy a peču asi 10 minut na 200 °C.
Druhé patro je ve formě o průměru 19 cm, na výrobu těsta používám stejné suroviny, ale bude jich méně:
6 vajec
140 g moučkového cukru
140 g polohrubé mouky
Pokud chcete mít dort v řezu vícebarevný, můžete v jednom z pater 20 gramů mouky nahradit 20. gramy kakaa.
Po upečení oba korpusy musí úplně zchladnout, než je budu plnit máslovým krémem.
Recept na krém (dávka na dvoupatrový dort):
400 g másla
250 g moučkového cukru
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
Máslo musí být úplně změklé, nakrájím na malé kousky a vyšlehám s cukrem, mlékem a rumem do hladké konzistence bez hrudek. Podle chuti můžete dosladit nebo přidat rum :)
Po vyšlehání ihned můžu plnit dort. Korpusy rozříznu podélně každý dvakrát, spodní plát namažu nějakou výraznou marmeládou (používám domácí směs ostružin, jahod, třešní, rybízu a aronie), na marmeládu pomažu krémem (vrstva silná asi 3-4 milimetry), přiklopím druhým plátem, na který dávám už jen krém, bez marmelády. Druhé patro plním stejně. Nakonec zbylým krémem potřu boky dortu a zdobím podle fantazie a chuti.
Na dvoupatrovém dortu k padesátinám jsem použila po obvodu plněné vanilkové trubičky, patra jsou posypaná plátky mandlí, na vrchním patře je ještě trocha ovoce a čokoládový nápis se jménem.