Dort s naprosto jednoduchým piškotovým korpusem a lehkým šlehačkovým krémem. Dozdobit už můžete podle své fantazie - já použila na boky plátky mandlí a na vršky jednotlivých korpusů nastrouhanou bílou čokoládu. Další ozdobou jsou marcipánové růžičky a číslo též z marcipánu.
Na přípravu korpusů budeme potřebovat tři různě velké formy - já použila dortovou formu o průměru 27 cm, dále hrnec (protože mám dortovou formu jen jednu) o průměru 19 cm a plecháček o průměru 10 cm. Na dno každé formy (hrnce) dávám pečící papír (vystřižený podle rozměru formy), boky pomažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Na takto velký dort je potřeba 20 vajec, já používám naše domácí :)
Recept na třípatrový dort s krémem se šlehačkou a mascarpone:
20 vajec
470 g moučkového cukru
470 g polohrubé mouky
Bílky vyšlehám se špetkou soli do tuhého sněhu. Do toho po jednom zašlehám i žloutky a metlou zlehka vmíchám cukr a mouku. Polovinu celkového množství těsta naliju do největší formy a dám do trouby. Peču na 200 °C asi 10 minut.
Mezi tím si připravím další dvě formy a těsto si rozdělím na dva díly - jeden asi dvoutřetinový, druhý asi třetinový. Do toho dvoutřetinového (který půjde do do prostřední formy) přidávám kakao, aby vrstvy dortu byly barevné - střídá se pak v řezu bílý, hnědý, bílý korpus. Stejně tak to můžete udělat i s krémem - ale nemusíte, může být celý bílý. Těsto dám do druhých dvou formiček a po upečení největšího korpusu dám do trouby druhé dva (ty už peču současně, vejdou se mi na mřížku vedle sebe do trouby). Menší korpus se peče o chviličku méně - asi 8 minut, větší může být těch 10.
Nezapomeňte, že každá trouba peče jinak. Proto vždy, než korpus definitivně vyndáte z trouby, zkuste doprostřed píchnout špejlí, jestli těsto nelepí.
Upečené korpusy vyklepněte na talíř nebo na tác a nechte úplně vychladnout, než je půjdete plnit.
Po vychladnutí rozkrojím podélně každý korpus na třetiny. Každou z nich nejprve potřu tenkou vrstvou marmelády (mám domácí - směs jahod, třešní, ostružin a aronie, ale můžete použít i jakoukoliv jinou, doporučuji červenou barvu a výraznější, spíš trpkou, méně sladkou chuť). Na marmeládu nanesu opatrně krém, tak aby se nesmíchal a neobarvil s marmeládou.
Krém pro tento dort je vytvořen ze dvou kelímků smetany ke šlehání, tedy 400 ml smetany vyšlehané se ztužovačem šlehačky. V tuhé konzistenci šlehačku zlehka, opatrně smíchám s dvěma kelímky mascarpone a dosladím podle chuti moučkovým cukrem.
Asi čtvrtinu krému si nechám nakonec na potření dortu po obvodu a uhlazení horních vrstev jednotlivých pater. Nakonec zdobím podle fantazie - plátky mandlí, strouhanou čokoládou, čokoládovými tyčinkami, sušenkami nebo třeba ovocem.
Na obrázcích jsou dorty pro děti - jednopatrové, jeden ozdobený marcipánovými kytičkami a beruškou, druhý na přání "bonbonkový".
Marcipán na výrobu obrázků, čísel, ale i figurek dělám podle tohoto receptu:
https://www.toprecepty.cz/recept/15868-modelovaci-hmota-falesny-marcipan-dobry-na-tvoreni-figurek/